9Α ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ – 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Όπου ποιότητα κι εμείς. Έτσι βρεθήκαμε στην 9η χρονιά των βραβείων ποιότητας που διοργανώνει ο Γαστρονόμος. Μια εκδήλωση φόρο τιμής σε αυτούς που σκέφτηκαν, τόλμησαν και υλοποίησαν. Σε ανθρώπους που ακολούθησαν και πίστεψαν στο όνειρό τους και τελικά δικαιώθηκαν, αναγνωρίστηκαν κι πέρα από κάθε προσδοκία έφθασαν να βραβευτούν.

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2016

Φέτος για πρώτη φορά στα βραβεία εγκαινιάστηκε η ενότητα εστιατόρια. Βραβείο για φέτος πήραν τα εστιατόρια που προάγουν την ελληνική κουζίνα. Μια κουζίνα με γεύσεις, αρώματα, χρώματα κι αισθήσεις.
Βραβείο εστιατορίου λοιπόν πήρε το εστιατόριο «Νotos» που βρίσκεται στις Βρυξέλλες με σεφ τον Κωνσταντίνο Ενρίκογλου. Και πολλοί θα αναρωτηθούν μα εστιατόριο στις Βρυξέλλες; Κι όμως η βράβευση έρχεται για τη φιλοσοφία και η φιλοσοφία του «Νotos» είναι να προάγει τις ελληνικές γεύσεις και τα ελληνικά προϊόντα όσο πιο μακρυά μπορεί κι αυτοί μπόρεσαν κι έφθασαν αρκετά μακρυά.

Με το βραβείο εστιατορίου τιμήθηκε και το «Θαλλασάκι». Εγχώριο εστιατόριο στα Υστέρνια Τήνο, της Αντωνίας Ζάρπα και του Άρη Τάτση με γεύσεις ελληνικές και συνδυασμούς ελληνικών προϊόντων που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχουν γι’αυτό και η τιμητική διάκριση τους άξιζε επάξια.

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 (4)

Στα βραβεία ιδιαίτερη σημασία και παρουσία είχε το κατεξοχήν ελληνικό προϊόν για το οποίο είμαστε γνωστοί παγκοσμίως και δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο και την ελιά. Ελαιόλαδο με επωνυμία, με πρόσωπο δουλεμένο και βγαλμένο από ανθρώπους που αγαπούν τη γη και τα παράγωγά τους.

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 (7)
Βραβείο παραγωγής ελαιόλαδου έλαβε η εταιρία “Κυβερνήτης’’. Μια εταιρία από 2 νέα παιδιά, το Σπύρο και Γιώργο Δαφνή που πήγαν στην Κέρκυρα κι έκαναν αυτό που πίστεψαν. Καλό ελαιόλαδο, με βαθιά γεύση κι άρωμα και πλέον με διεθνή παρουσία και διακρίσεις.
Σειρά είχε η αρχή του ελαιόλαδου και δεν είναι άλλη από την ελιά. Βραβείο Ελιάς πήρε η εταιρία Δαμασκηνοελιές Αϊνατζόγλου. Μην αναρωτιέστε τι είδος είναι, οι δαμασκηνοελιές είναι ένας αρχαίος καρπός που ο κ. Μιχάλης Αϊνατζόγλου τόλμησε  κι αποφάσισε να καλλιεργήσει ξανά.
Στη συνέχεια με το βραβείο ευρείας κατανάλωσης τιμήθηκαν οι Μύλοι Λούλη. Εταιρία με παρουσία 2 αιώνων στο χώρο των άλευρων που συνεχίζει επάξια το έργο του η 7η γενιά της οικογένειας.

Από μια τέτοια βράβευση ποιότητας  δεν θα μπορούσαν να λείπουν το γάλα και τα παράγωγά του. Με το βραβείο γαλακτοκομικών προϊόντων τιμήθηκε η Εταιρία ΚριΚρι. Φυσικά υπήρξε και το βραβείο τυροκομικών προϊόντων το οποίο έλαβε το τυροκομέιο Γασπαράκης. Ένα τυροκομείο με έδρα το Ρέθυμνο της Κρήτης που ξεκίνησε σαν ένα μικρό μαγαζάκι από τον κ. Γασπαράκη και πήρε τη μορφή σύγχρονου τυροκομείου. Βραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν η γραβιέρα του με γεύση πικάντικη και βουτυρένια.

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 (3)

Και φυσικά εξέχουσα θέση στην ελληνική γαστρονομία έχει το κρέας. Βραβείο Παραγωγής Κρέατος έλαβε οι «Φάρμες Κουτσιώφτη – Ωμέγα». Το βραβείο ήρθε για τον τρόπο παραγωγής του κρέατος και τις τροφές που καταναλώνουν τα ζώα. Πρόκειται για πατενταρισμένη καινοτομία παγκοσμίως με τροφές πλούσιες σε Ω3 και βότανα. Η καινοτομία ήρθε σε συνεργασία της Φάρμας Κουτσιώφτη με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επόμενη κατηγορία ήταν αυτή του Βραβείου «Εύη Βουτσινά» που απονεμήθηκε στο Συνεταιρισμό Κερασοπαραγωγών Ράχης. Τι το ιδιαίτερο έχουν τα κεράσια τους; Είναι μοναδική ποικιλία και έχουν καταφέρει το 90% της παραγωγής τους να το εξάγουν.

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 (2)

Φαγητό χωρίς ποτό δεν γίνεται κι ήρθε η κατηγορία βραβείο ποτού το οποίο απονεμήθηκε στα «Οινοποιεία Γαβαλά» & «Οινοποιεία Κεχρή». Τα Οινοποιεία Γαβαλά ασχολούνται αποκλειστικά με την οινοποίηση κρασιού Σαντορίνης και τα Οινοποιεία Κεχρή με την παραγωγή κι εμφιάλωση ρετσίνας, όχι της κλασσικής, μιας άλλης ποιοτικής, δίνοντας σε αυτό το είδος κρασιού άλλο αέρα κι έμπνευση με την ετικέτα το Δάκρυ του Πεύκου.
Σειρά έχει το βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» που απονεμήθηκε στο «Αmorgiano Μέλι» του παραγωγού Παναγιώτη Μαρούλη.

Στα βραβεία υπήρξε και η ενότητα βραβείου καταστήματος που απονεμήθηκε στο «Ergon Agora» στη Θεσσαλονίκη. Το Ergon Agora δεν είναι όμως μόνο κατάστημα, έχει κουζίνα, έχει  τραπεζάκια κι από τα ράφια κατευθείαν στο πιάτο με παρουσία σε Ελλάδα, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μαϊάμι.

Τα βραβεία ποιότητας που απονεμήθηκαν προέκυψαν μετά από τυφλή δοκιμή κρητικής επιτροπής που για κάθε προϊόν ήταν διαφορετική κι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία για τους βραβευθέντες.

Από μια τέτοια εκδήλωση του Γαστρονόμου δεν θα μπορούσε να λείπει η δοκιμή και η γευσιγνωσία γι’αυτό η βραδιά έκλεισε με εδέσματα φτιαγμένα από όσους πήραν βραβείο αλλά και από καταξιωμένους σεφ όπως ο κ. Χριστόφορος Πέσκιας.
Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 (6)

Για μας τα βραβεία αυτά αποτελούν χαρά κι έμπνευση να ψάχνουμε, να μαθαίνουμε, να ανακαλύπτουμε όλα εκείνα τα μοναδικά προϊόντα που γεμίζουν τα πιάτα μας ουσιαστικά αλλά πάνω από όλα τους ανθρώπους που τόλμησαν να κάνουν αυτό που αγαπούν.

Το έργο Ανάληψη του Χρήστου Θ. Μποκόρου

 

Του χρόνου με περισσότερα.

Harry and Sally

Leave a Reply