ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

93fa9a65-9613-4357-91f6-b58c624e1bf3

Υλικά:
Γαρίδες
Νερό
Χυμός lime
Ρύζι
Κρεμμύδι
Βούτυρο
Ελαιόλαδο
Λευκό κρασί

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες (μεγάλες και όχι καθαρισμένες) από το έντερό τους.
Τις βράζουμε σε νερό με το χυμό ενός lime και ένα κομμάτι τζίντζερ.
Τις αφαιρούμε και φυλάμε το ζωμό ζεστό.

Ξεκινάμε τη διαδικασία του ριζότο:
Το ρύζι, πρωτίστως μαγειρεύεται εν συντομία σε ένα soffritto από κρεμμύδι και βούτυρο ή ελαιόλαδο, ώστε να επικαλυφθεί ο κάθε κόκκος με μια λεπτή μεμβράνη λίπους που ονομάζεται tostatura. Εν συνεχεία, προσθέτουμε λευκό κρασί, που θα πρέπει να απορροφηθεί από τους κόκκους. Όταν έχει εξατμιστεί, η θερμότητα αυξάνεται στη μέση υψηλή και προσθέτουμε σταδιακά σε μικρές ποσότητες, πολύ ζεστός ζωμός, ενώ ανακατεύεται απαλά και σχεδόν συνεχόμενα. Στόχος η δημιουργία μιας ομαλούς κρεμώδους υφής υγρού.
Σε εκείνο το σημείο, απομακρύνουμε από τη φωτιά για την mantecatura, όταν κύβοι από κρύο βούτυρο, αναδεύονται έντονα, για να κάνουν την υφή όσο το δυνατόν πιο κρεμώδη και πιο λεία. Μπορεί να αφαιρεθεί από τη φωτιά λίγα λεπτά νωρίτερα και να αφεθεί να μαγειρευτεί από την υπολειπόμενη υπάρχουσα θερμότητά του.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και σερβίρουμε με ξύσμα lime και φρέσκο πιπέρι.

Κατά τη διάρκεια της υπέροχης διαδικασίας του ριζότο, ακούσαμε Richard Thompson και Dad’s gonna kill me

Tips: Η προετοιμασία του ριζότο έχει ένα σταθερό και αδιαπραγμάτευτο μέρος της διαδικασίας. Μην υποκύπτετε σε δήθεν δημιουργικές προτάσεις τηλε-σεφ. Αντίθετα, η επιτυχία της κλασικής προετοιμασίας του αναδεικνύει τον μάγειρα.

Tip.2: Το ριζότο σερβίρεται πάντα σε μεγάλο πιάτο.

 

Harry