ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Υλικά:
1.100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
80 γρ. μαγιά νωπή
100 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη
Μαχλέπι
Μαστίχα Χίου
Κακουλέ
2 βανίλιες
250γρ. φρέσκο γάλα
3 αυγά
100γρ. χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι αλάτι
100 γρ. βούτυρο αγελάδος

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε νερό και βάζουμε 50γρ. ζεστό νερό και 50γρ. νερό απο τη βρύση. Διαλύουμε τη μαγιά και τα 50 γρ. ζάχαρης. Προσθέτουμε τα 100γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε κατά μέρος για μισή ώρα να φουσκώσει το μείγμα της μαγιάς.


Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μπωλ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, τα αυγά και το γάλα κια ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα στέρεα υλικά, αλεύρι, 1 κουταλάκι μαχλέπι, τη μαστίχα Χίου που την έχουμε χοντροσπάσει σε γουδί, 4 σποράκια κακουλέ, αλάτι και το ξύσμα από το πορτοκάλι.

Ξεκινάμε το ανακάτεμα με τα χέρια από το κέντρο προς τις άκρες. Τη διαδικασία αυτή την ξεκιναμε 20 λεπτά αργότερα ώστε με το που αρχίσουμε το ανακάτεμα το μείγμα της μαγιάς να έχει φουσκώσει.

Στο κέντρο της ζύμης προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε ανακατέμα. Σε αυτό το στάδιο η ζύμη κολλάει στα χέρια.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σταδιακά στη ζύμη ζυμώνοντας την σχεδόν μέχρι να απορροφήσει τη μία δόση βουτύρου μέχρι να βάλουμε την επόμενη.
Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε κατά μέρος για 3 περίπου ώρες.
Η ζύμη σε αυτό το στάδιο έχει φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε για λίγο και αφήνουμε κατά μέρος για 1 με 1 1/2 ώρα.
Αφού έχει ξαναφουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και την πλάθουμε. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 45 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.
Μην φοβηθείτε. Είναι εύκολη συνταγή, δεν χρειάζεται μίξερ και στον ενδιάμεσο χρόνο που περιμένετε να φουσκώσουν κάνετε τα κουλουράκια.

Sally